Fenntarthatósági célkitűzések
Európai Unió
Az Európai Bizottság, Brüsszel, 2020.5.20. A „termelőtől a fogyasztóig” stratégia a méltányos, egészséges és környezetbarát élelmiszerrendszerért főbb pontjai:
- csökkenteni: peszticidektől, antimikrobiális szerektől való függést, műtrágyák túlzott használatát, növelni: az ökológiai gazdálkodás részarányát, javítani: állatjólétet és visszafordítani a biodiverzitás csökkenését
- 2050-re klímasemleges Európai Unió (1990-ben 543,25 millió gigatonna szén-dioxid-egyenértékről 2017-ben 438,99 millió gigatonna)
- A megtermelt élelmiszerek 20 %-a elpazarolt, a felnőtt népesség 50%-nál több túlsúlyos, 33 millióan az EU-ban nem tudnak minden második nap minőségi ételeket fogyasztani. 2030-ig a felére csökkenteni az egy főre jutó élelmiszer-hulladék mennyiségét kiskereskedelmi és fogyasztói szinten.
- Cél: semleges vagy pozitív környezeti hatás; elegendő, tápláló és fenntartható élelmiszer; a legfenntarthatóbb élelmiszerek váljanak a legmegfizethetőbbekké.
- A Bizottság által 2018 júniusában javasolt új KAP22 célja, a mezőgazdasági termelők segítése környezeti és éghajlati teljesítményük javításában, tisztességes jövedelem biztosítása, a gazdasági fenntarthatóság és a vidéki megélhetés elősegítése.
Környezet
- Az üvegházhatást okozó gázok (ÜHG) kibocsátásának 15%-os intenzitáscsökkentése 2025-ig.
- EU üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 10,3 %-áért a mezőgazdaság felelős, közel 70 %-a az állattenyésztési ágazatból származik.
Állatgyógyászati készítmények használata
- 10 mg/kg PCU alatti teljes antibiotikum-felhasználás 2023-ig.
- HP-CIA használatának 50%-os csökkentése 2023-ig.
- A „Farmtól asztalig 2020” célja: 2030-ra - 50% antimikrobiális szerek mezőgazdasági felhasználása. A húsmarha szektor antibiotikum használata alacsonyabb más állattenyésztési ágazatokénál. 2011-2018 között az antibiotikumok értékesítése 34%-kal csökkent az EU-ban és az Egyesült Királyságban.
Állategészségügy és állatjólét
- Elhullás 1,5% alatt, ahol magasabb ott -20%/év folyamatos csökkenés.
- 2030-ig minden állat részére megfelelő élettér biztosítása
- Minden állat fájdalomcsillapítása a sebészeti beavatkozásokhoz (pl. kasztrálás, szarvtalanítás).
Üzemgazdálkodás
- A súlyos és halálos kimenetelű balesetek számának csökkentése a gazdaságokban, a cél nulla.
- Pénzügyileg életképes gazdaságok, üzleti terv.
Kanada
- Erősebb és egységesebb marhahús fenntarthatósági közösség kialakítása
- Üvegházhatású gázlábnyom csökkentése egy egységnyi előállított marhahúsra vetítve: a marhahústermelés Kanada teljes kibocsátásának 2,4%-a, 1 kg kanadai marhahús előállításához szükséges szénlábnyom 1981 és 2011 között -15%. 2030 -ig az ÜHG-kibocsátásának intenzitása -33%, +3,4 millió tonna szénmegkötés.
- Ökoszisztéma szolgáltatások és a biológiai sokféleséget növelése a marhahústermelők által kezelt földeken
- Marhahústermelés vízlábnyomának csökkentése: A kanadai marhahústermelés vízhasználati intenzitása 1981 és 2011 között - 17%. Olyan gyakorlatok népszerűsítése, amelyek javítják a vízminőséget és maximalizálják a vízmegtartást a szárazsággal és árvízzel szembeni ellenálló képesség növelése érdekében.
- Élelmiszerpazarlás csökkentése: Kanadában a megtermelt élelmiszer 60%-a pazarolódik el, aminek a 32%-a elkerülhető. Az étkezési hús 19%, feldolgozás 5%, kiskereskedelem 4%, fogyasztó 10%. A felére csökkentésével 31 milliárd liter/év megtakarítható, 1,6 megatonna CO₂ kibocsátás elkerülhető.
- Biztonságos munkakörnyezet: súlyos, halálos kimenetelű és fáradtsággal összefüggő események - 1,5%/év. Oktatást, tudatosság, a gazdaságok és farmok biztonságának javítása.
- Állatgondozás, állatkezelések: 2016-ig a kanadai marhahús-tenyésztők és állattenyésztők 62%-a végrehajtotta a kanadai állatgondozási kódex összes követelményét. Fájdalomcsillapítók használata 2013 és 2017 között +20%.
- Az antimikrobiális szerek használatára vonatkozó legjobb gyakorlatok továbbfejlesztésének, nyomon követésének és népszerűsítésének támogatása
- A marhahústermelés pénzügyi életképességének növelése Kanadában
- A kanadai marhahús iránti kereslet növelése a fenntartható gyakorlatokra vonatkozó fogyasztói tudatosság révén. A világon elsőként a marhahús fenntarthatóságának tekintetében a Certified Sustainable Beef Framework „CRSB Certified” a kanadai marhahústermelés és -feldolgozás fenntartható gyakorlatait egy harmadik fél által ellenőrzött rendszeren keresztül igazolja, öt területen a fenntarthatósági szabványokkal összhangban: Természeti erőforrások, Emberek és közösség, Állategészségügy és Állatjólét, Élelmiszer, Hatékonyság és Innováció.
USA
- Környezeti fenntarthatóság: 2040-ig szarvasmarhatenyésztésének klímasemlegessége
- Gazdasági fenntarthatóság: Olyan lehetőségek létrehozása és fejlesztése, amelyek 2025-ig számszerűsíthetően növelik a termelők jövedelmezőségét és a gazdasági fenntarthatóságot.
- Társadalmi fenntarthatóság: szarvasmarhatenyésztők iránti bizalom növelése, állatgondozási és -kezelési programok oktatási lehetőségeinek bővítése, állatok jólétének további javítása.
- 2023.06.11: The Food and Drug Administration (FDA) Center for Veterinary Medicine Guidance for Industry (GFI): az állatgyógyászati cégeknek a címkéken fel kell tüntetni, hogy az orvosi szempontból fontos, a humán gyógyászatban orvosilag fontos antibiotikumok, amelyek jelenleg vény nélkül kaphatók, állatok esetében vénykötelesek.
- Amerikai gazdálkodók a világ marhahúsának 20% -át a világ szarvasmarhaállományának 6% - ával termelik meg. 2017-ben 26,2 milliárd tonna marhahúst állítottak elő 53%-kal kisebb állománnyal, mint 1975-ben.
- 1961 és 2018 között az amerikai marhahúsipar - 40% a marhahús kilogrammonkénti kibocsátását, miközben állatonként + 60%-kal több marhahúst termelt. Ez a folyamatos fenntarthatósági erőfeszítések és a jobb erőforrásfelhasználás eredménye.
- Az Egyesült Államokban a húsmarhatenyésztésből származó ökoszisztémaszolgáltatások értéke körülbelül évi 24,5 milliárd dollár.
- Az Egyesült Államokban az összes élelmiszer 38%-a eladatlan vagy el nem fogyasztott. Ez évi 149 milliárd étkezésnek felel meg, 444 milliárd dollár értékben. Ez az Egyesült Államok GDP-jének hozzávetőlegesen 2%-át teszi ki, és szénlábnyoma megegyezik a teljes amerikai repülési ágazatéval. Egy átlagos amerikai család évente 2.500 dollár értékű élelmiszert pazarol el, a marhahús a legkevésbé pazarló élelmiszer (20%). Ha felére csökkentenék a marhahús hulladék mennyiségét, az iparág általános fenntarthatósága 10%-kal javulna.