Húsmarhatartással kapcsolatos tények
- Előrejelzések szerint 2050-re a világ népessége elérheti a 10 milliárd főt, ami 30%-os növekedést jelent 2010-hez képest. Az élelmiszerek, a marhahús iránti megnövekedett kereslet, az éghajlatváltozás kedvezőtlen következményei, a többi állatágazathoz képest alacsonyabb termelékenység és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának környezeti hatása jelentős kihívások elé állítja az ágazatot. A marhahústermelés volumenének növelése a jelenlegi fenntarthatatlan rendszerekkel súlyos környezeti következményekkel járna, növelné az üvegházhatású gázok kibocsátását, és közvetlenül károsítaná a globális ökoszisztémákat.
- Elsivatagosodás, városok terjeszkedése, talajromlás évente 24 milliárd tonna talajveszteség
- 1960 óta a mezőgazdasági földhasználat: Európa -25%, Észak-Amerika -4%, Afrika + 46%, Ázsia +36%, Dél-Amerika +83%.
- 1960 óta a globális marhahústermelés folyamatosan, átlagosan +1,59%-os éves ütemben növekszik, az egy főre jutó marhahúsfogyasztás világszerte csökkent.
- Jelentősen alacsonyabb termelékenység, hosszabb termelési ciklus a többi állatfajhoz képest.
- Marhahúsipar legfőbb korlátja a reproduktív élősúlyonkénti alacsony kibocsájtás.
- A reprodukciós és termelési hatékonyság javítása a gazdasági és környezeti fenntarthatóság előfeltétele.
- A marhahústermelés hozzájárul az európai országok gazdaságához, vidékfejlesztéséhez, társadalmi életéhez, kultúrájához és gasztronómiájához.
- A marhahústermelés a világ számos területén létfontosságú gazdasági tevékenység, ahol kevés alternatíva létezik más termelésre.
- Amerikai gazdálkodók a világ marhahúsának 20% -át a világ szarvasmarhaállományának 6% - ával termelik. 2017-ben 26,2 milliárd tonna marhahúst állítottak elő 53%-kal kisebb állománnyal, mint 1975-ben.
- 1961 és 2018 között az amerikai marhahúsipar több mint 40%-kal csökkentette a marhahús kilogrammonkénti kibocsátását, miközben állatonként több mint 60%-kal több marhahúst termelt. Ez a folyamatos fenntarthatósági erőfeszítések és a jobb erőforrás-felhasználás eredménye.
1.ábra: A világ hústermelésének alakulása 1960 -
2.ábra: A világ húsfogyasztásának alakulása 1960 -
1.táblázat: A marhahús szektor globális kibocsátása a sertés- és csirkeágazathoz képest.
Faj | Egyed (ezer) | Hústerm. (millió tonna) | Vágott egyed(ezer) | Átlagos vágott súly (kg) | Élőtömeg össz. (milliót.) e*v.súly | Kibocsátás:Hústerm./ Élőtömeg (kg/kg) | Vágott/Össz. egyed | Hús fogyasztás (kg/fő/év) |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Szarvasmarha | 1.489.744 | 67.354 | 302.128 | 250 | 372.436 | 0.181 | 0.203 | 8,62 |
Sertés | 978.332 | 120.881 | 1.484.493 | 70 | 68.483 | 1.765 | 1.517 | 15,47 |
Baromfi | 23.212.565 | 127.298 | 68.785.221 | 1.72 | 39.925 | 3.188 | 2.963 | 16,291 |
Forrás: FAOstat,2020; Pulina et al. (2021)