Húsmarhatartással kapcsolatos tények

  • Előrejelzések szerint 2050-re a világ népessége elérheti a 10 milliárd főt, ami 30%-os növekedést jelent 2010-hez képest. Az élelmiszerek, a marhahús iránti megnövekedett kereslet, az éghajlatváltozás kedvezőtlen következményei, a többi állatágazathoz képest alacsonyabb termelékenység és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának környezeti hatása jelentős kihívások elé állítja az ágazatot. A marhahústermelés volumenének növelése a jelenlegi fenntarthatatlan rendszerekkel súlyos környezeti következményekkel járna, növelné az üvegházhatású gázok kibocsátását, és közvetlenül károsítaná a globális ökoszisztémákat.
  • Elsivatagosodás, városok terjeszkedése, talajromlás évente 24 milliárd tonna talajveszteség
  • 1960 óta a mezőgazdasági földhasználat: Európa -25%, Észak-Amerika -4%, Afrika + 46%, Ázsia +36%, Dél-Amerika +83%.
  • 1960 óta a globális marhahústermelés folyamatosan, átlagosan +1,59%-os éves ütemben növekszik, az egy főre jutó marhahúsfogyasztás világszerte csökkent.
  • Jelentősen alacsonyabb termelékenység, hosszabb termelési ciklus a többi állatfajhoz képest.
  • Marhahúsipar legfőbb korlátja a reproduktív élősúlyonkénti alacsony kibocsájtás.
  • A reprodukciós és termelési hatékonyság javítása a gazdasági és környezeti fenntarthatóság előfeltétele.
  • A marhahústermelés hozzájárul az európai országok gazdaságához, vidékfejlesztéséhez, társadalmi életéhez, kultúrájához és gasztronómiájához.
  • A marhahústermelés a világ számos területén létfontosságú gazdasági tevékenység, ahol kevés alternatíva létezik más termelésre.
  • Amerikai gazdálkodók a világ marhahúsának 20% -át a világ szarvasmarhaállományának 6% - ával termelik. 2017-ben 26,2 milliárd tonna marhahúst állítottak elő 53%-kal kisebb állománnyal, mint 1975-ben.
  • 1961 és 2018 között az amerikai marhahúsipar több mint 40%-kal csökkentette a marhahús kilogrammonkénti kibocsátását, miközben állatonként több mint 60%-kal több marhahúst termelt. Ez a folyamatos fenntarthatósági erőfeszítések és a jobb erőforrás-felhasználás eredménye.

 

1.ábra: A világ hústermelésének alakulása 1960 -

 

2.ábra: A világ húsfogyasztásának alakulása 1960 -

 

1.táblázat: A marhahús szektor globális kibocsátása a sertés- és csirkeágazathoz képest.

FajEgyed (ezer)Hústerm. (millió tonna)Vágott egyed(ezer)Átlagos vágott súly (kg)Élőtömeg össz. (milliót.) e*v.súlyKibocsátás:Hústerm./ Élőtömeg  (kg/kg)Vágott/Össz. egyedHús fogyasztás (kg/fő/év)
Szarvasmarha1.489.74467.354302.128250372.4360.1810.2038,62
Sertés978.332120.8811.484.4937068.4831.7651.51715,47
Baromfi23.212.565127.29868.785.2211.7239.9253.1882.96316,291

Forrás: FAOstat,2020; Pulina et al. (2021)